A Repeta törhetetlen tálaló edénycsalád a Hunnia Kristály Kft. fejlesztésének eredménye.

A Hunnia Kristály Kft 1994-óta a hazai vendéglátás aktív kiszolgálója. A hagyományos éttermi, szállodai vendéglátás mellett érdekelt a hazai menza piacon is. A menza piac jelentős szegmense a tálaló edények piaca. Ennek jelenős részét 1987-tól az Alföldi Porcelán Uniset termékcsaládja uralta, kisebb részét a Zsolnai Porcelángyár termékei adták. Minden menza tálcáján a  négy alapedényből három minden nap megtalálható. A leves tálka, a kerek adagtál, a csemegetányér és a salátás tálka. 1994-ben egy hazai leves tálka, adagtál fogyasztói ára 62 Ft volt, ez 2013-ra cca. 600 Ft-ra emelkedett. Ez a  piac fokozottan árérzékeny.

A porcelán tányérok árának változása az évek során

A kiváltó ok

A folyamatos drágulás hatására két új alternatív termék jelent meg a piacon. Mindkettő kínai származású, az első porcelánból készült tálalóedény sorozat, mely vékonyabb, kevésbé tartós és szürkébb, vagy sárgább mint az Uniset. A másik ezek melaminból  készült változata.

2012 októberében az EU betiltotta a melaminból készült tálaló edények kínai importját. Ugyanazon év novemberében dömpingvámmal sújtotta a szintén kínai származású porcelántermékeket (ezt ideiglenesen hat hónapra vezette be, majd 2013 májusában véglegesítette).

A dömpingvám mértéke jelentős, ebből fakadóan egy leves tálka, adagtál több mint 100 Ft-tal drágul a 2013-as év nyarán. A hazai gyártású porcelán tálaló edények a dömpingvám bevezetésével sem tudták leküzdeni árhátrányukat a különbség az importvám ellenére is jelentős.
A fentiek vezettek oda, hogy a 2013-as év második felében a magyar menza porcelán tálaló edény piac nagy mértékben importfüggővé vált.
Ezen tények hatására döntöttünk úgy, hogy megalkotunk egy olyan, teljesen új tálaló edénysort, amely ötvözi a porcelán és a melamin edények kedvező tulajdonságait és kiküszöböli azok hiányosságait. A funkciók változatlanul hagyása mellett, de a formák kisebb változtatásával.

Ennek eredménye a REPETA edény sorozat, melynek bővítését a piaci igények függvényében további edényekkel bővítjük a jövőben.

Alapanyag

A REPETA® edények PET-G műanyagból készülnek hasonlóan az ásványvizes vagy üdítőitalos palackokhoz. A palack gyártásban használt műanyag granulátum nagy nyomású sűrített levegővel alakítható. A PET műanyag fröccsöntéssel alakítható változata a 2012-es év végén jelent meg a világágpiacon. Azért hozták létre, hogy a régen piacon lévő már nem korszerű polikarbonátot kiváltsák vele.  A termékcsalád létrehozásánál nagy figyelmet szenteltünk arra, hogy legyen az edényeknek egy meggyőző tömege, de mégse legyen túl nehéz. Megjelenése legyen igényes és élettartama nagyon hosszú.

Repeta PET-G anyag még feldolgozás előtt
PET-G anyag még feldolgozás előtt

A törhetetlen tányérok újrahasznosítása

Egyedülálló módon vállaljuk az elhasználódott edények visszagyűjtését (ennek esztétikai okai lehetnek) és újrahasznosítását. Ellentétben az eddigi gyakorlattal mikor is minden eltört edény a szemétben végezte.

Szemben a már eddig is ismert melamin edényekkel a REPETA edények mikrohullámú sütőkben használhatóak. Az ételek nem színezik meg a felületét.

A gyártási eljárás olyan új lehetőséget biztosít amely eddig nem volt lehetséges. Az edény alján lévő betétben ahol a termék jellemzői találhatóak, egy új betét elhelyezésével megjeleníthető a tulajdonos neve. Ez lehetőséget biztosít arra, hogy nyomon kövehetőek legyenek. Ennek az egyszeri költsége 50.000Ft, ami az új betét elkészítésének ára illetve egy féle formából minimum 1.500 db megrendelése szükséges.

Amennyiben a termék felkeltette az érdeklődését, forduljon hozzánk bizalommal:

Vezetéknév, Keresztnév
Kérjük adja meg e-mail címét, hogy kollégánk minél hamarabb felvehesse Önnel a kapcsolatot.
Írja meg nekünk, mire kíváncsi!