A repeta története

A REPETA® törhetetlen tálaló edény család története

 

A Repeta törhetetlen tálaló edény család a Hunnia Kristály Kft. fejlesztésének eredménye.

A Hunnia Kristály Kft 1994-óta a hazai vendéglátás aktív kiszolgálója.
A hagyományos éttermi, szállodai vendéglátás mellett érdekelt a hazai menza piacon is.
A menza piac jelentős szegmense a tálaló edények piaca.
Ennek jelenős részét 1987-tól az Alföldi Porcelán Uniset termékcsaládja uralta, kisebb részét a Zsolnai Porcelángyár termékei adták.
Minden menza tálcáján a  négy alapedényből három minden nap megtalálható, a leves tálka, a kerek adagtál, a csemegetányér és a salátás tálka.
1994-ben egy hazai leves tálka, adagtál fogyasztói ára 62 Ft volt, ez 2013-ra cca. 600 Ft-ra emelkedett. Ez a  piac fokozottan árérzékeny.

A folyamatos drágulás hatására két új alternatív termék jelent meg a piacon. Mindkettő kínai származású, az első porcelánból készült tálalóedény sorozat, mely vékonyabb, kevésbé tartós és szürkébb, vagy sárgább mint az Uniset. A másik ezek melaminból  készült változata.

2012 októberében az EU betiltotta a melaminból készült tálaló edények kínai importját, ezt követően pedig ugyanazon év novemberében dömpingvámmal sújtotta a szintén kínai származású porcelántermékeket (ezt ideiglenesen hat hónapra vezette be, majd 2013 májusában véglegesítette).

A dömpingvám mértéke jelentős, ebből fakadóan egy leves tálka, adagtál több mint 100 Ft-tal drágul a 2013-as év nyarán. A hazai gyártású porcelán tálaló edények a dömpingvám bevezetésével sem tudták leküzdeni árhátrányukat a különbség az importvám ellenére is jelentős.
A fentiek vezettek oda, hogy a 2013-as év második felében a magyar menza porcelán tálaló edény piac nagy mértékben importfüggővé vált.
Ezen tények hatására döntöttünk úgy, hogy megalkotunk egy olyan, teljesen új tálaló edénysort, amely ötvözi a porcelán és a melamin edények kedvező tulajdonságait és kiküszöböli azok hiányosságait. A funkciók változatlanul hagyása mellett, de a formák kisebb változtatásával.

Ennek eredménye a REPETA® edény sorozat, melynek bővítését a piaci igények függvényében további edényekkel bővítjük a jövőben.

A REPETA® edények PET-G műanyagból készülnek hasonlóan az ásványvizes vagy üdítőitalos palackokhoz, itt is különösen azok visszaváltható és újra tölthető formájához amiket néhány éve még meg vásárolhattunk. A palack gyártásban használt műanyag granulátum nagy nyomású sűrített levegővel alakítható. A PET műanyag fröccsöntéssel alakítható változata a 2012-es év végén jelent meg a világágpiacon, azért hozták létre, hogy a régen piacon lévő már nem korszerű polikarbonátot kiváltsák vele.  A termékcsalád létrehozásánál különös tekintettel voltunk arra, hogy legyen az edényeknek egy meggyőző tömege, megjelenése legyen igényes és élettartama nagyon hosszú.

Egyedülálló módon vállaljuk az elhasználódott edények visszagyűjtését ( ennek esztétikai okai lehetnek ) és újra hasznosítását, szemben az eddigi gyakorlattal mikor is minden eltört edény a szemétben végezte.

Szemben a már eddig is ismert melamin edényekkel a REPETA® edények mikrohullámú sütőkben használhatóak. Az ételek nem színezik meg a felületét.

A gyártási eljárás olyan új lehetőséget biztosít ami eddig nem volt lehetséges, az edény alján lévő betétben ahol a termék jellemzők vannak, egy új betét elhelyezésével megjeleníthető a tulajdonos neve, ezzel az edények ” nyomon követhetőkké ” válnak. Ennek az egyszeri költsége 50 000Ft ami az új betét elkészítésének költsége illetve egy féle formából minimum 1 500 db megrendelése szükséges.